top of page

התנדבות בידיד לחינוך בטבעון

(שיחה עם נועה רפאלי רכזת ידיד לחינוך בקרית טבעון)

טבעון הינו ישוב קטן, ובו פחות  מ-20,000 תושבים. 36 מתנדבים פעילים כיום במסגרת ידיד לחינוך ומתנדבים  בתחומים שונים ומגוונים בבתי הספר היסודיים ובחטיבת הביניים. ס"ה היקף השעות השנתי שתורמים המתנדבים הינו כ-5500 שעות.

רוב המתנדבים הינם בעלי תארים אקדמיים וחלקם הגיעו ממערכת החינוך.

האם מתנדבים שכאלה הינם יתרון למערכת? או אולי יש גם קושי באוכלוסיית מתנדבים זו? 

אין ספק שקבוצת מתנדבים איכותית, בעלי מטען אישי  עשיר ומגוון יכולים לתרום ולהעשיר את התלמידים ולהוות כוח עזר אמיתי ויעיל למערכת החינוך. כמו כן במפגשים הקבוצתיים  מוצאים חברי הקבוצה שפה משותפת, מרגישים כקבוצה חברתית "כולם שווים".

אולם יש לזכור שהדרישות והציפיות של מתנדבים אלה הן לעיתים גבוהות, ולעיתים נשמעות הערות כמו:"יש לי הרבה יותר מה לתת", "התנדבות בכתות נמוכות  קטן עלי". 

יתרון הוא, שהתושבים בטבעון מגלים מעורבות רבה בישוב ולכן גם מודעות רבה להתנדבות. ישנה תודעה של עזרה הדדית וסיוע לפרט ולכלל. ולכן ישנן בישוב מסגרות התנדבות רבות שתושבים לוקחים בהן חלק מזה שנים. הדבר מקשה על גיוס מתנדבים נוספים לידיד לחינוך ויוצר בעייה בזמינות מתנדבים.

רבים מתושבי טבעון מכירים זה את זה, חלקם הכרות רבת שנים. "כשכולם מכירים את כולם" ישנה תחושה של קרבה, תחושה של קהילה אינטימית וחמה אך יחד עם יתרון זה, ישנם קשיים כשמתנדב עובד במסגרת התנדבותו עם ילד/נכד של מכר, ידיד, שכן, יודעים מי הילד, מי המשפחה  וצריך לשמור על דיסקרטיות ולא לספר כלום, וזה לא פעם קשה כי הרי טבע האדם לדבר!!!  קושי נוסף בגין הכרות זו הינו הסירוב להתנדב בבית ספר מסוים שילדו של המתנדב למד בו והיו אי הבנות בינו לבין ההנהלה והמתנדב לא מוכן להיות משובץ בבית ספר זה. היות והישוב קטן, מספר בתי הספר מועט לא תמיד ניתן לבחור בית ספר אחר, מה שניתן בכל ישוב גדול שבו  בתי ספר רבים. לרכזת הישובית יש יתרון בכך שמעטים הם בתי הספר כי יש לה אפשרות לבקר בהם לעיתים קרובות, לשמור על קשר הדוק אתם ולהיות ערה לקשיים, בעיות, ו/או חוויות שחווים המתנדבים.

bottom of page