top of page

התנדבות בגיל השלישי בישראל

פרישה לגימלאות מהווה פרשת דרכים בחייו של האדם. פרישה מהעבודה היא שינוי קיצוני וארוע  המסמל מעבר מתקופת אמצע החיים אל תקופת הזקנה "הגיל השלישי". המעבר גורר שינויים בציפיות החברה מהאדם ותפישת האדם את עצמו כבעל ערך.

אדם שבמשך שנים רבות היה לו סדר יום מסוים, יצא כל בקר למקום עבודתו, נמצא במסגרת חברתית ולפתע מגיע הרגע של הינתקות ממקום העבודה, איבוד המעמד, יש עלייה בזמן הפנוי, פחות מחויבויות ולפתע "אין בשביל מה לקום בבקר".

אחת הדרכים להתמודד עם המצב הוא התנדבות. העשייה ההתנדבותית נותנת לגימלאי דרך להמשך מעורבות חברתית, משלבת מרכיבים כמו פנאי, הנאה ו"עבודה" ועשוייה לספק תחושות השתייכות, מקנה לו תחושת מימוש עצמי, והמתנדב "מוכיח" לעצמו ולסביבתו שיש לו עוד כוח ויש ביקוש ליכולותיו.

מחקרים קובעים שהתנדבות משפרת את בריאות הגוף והנפש ואנשים שמתנדבים לאורך זמן זוכים לבריאות טובה יותר מאלה שאינם מתנדבים.

התנדבות בגיל השלישי הינה "מתכון טוב" להפחתת דיכאון, הפחתת התקפי לב וסכרת ומשפיעה לטובה על התחושה הגופנית הכללית ועל הרווחה הנפשית של המתנדב.

מתנדבים רבים מעידים שההתנדבות מביאה להם סיפוק, "מאז שהתחלתי להתנדב הפכתי לאדם הרבה יותר מאושר...." "כשאני נותנת מעצמי לאחר-אני מאושרת יותר ממנו...." זו הדרך והזמן להכניס שינויים בחיים ולהצטרף לארגון מתנדבים. 

למרות יתרונותיה הרבים של ההתנדבות בגיל השלישי, סקרים מראים שרק 32% מהאוכלוסייה הבוגרת עוסקים בהתנדבות. אלה שלא מתנדבים טוענים שלא היתה פנייה אישית אליהם או שההתנדבות המוצעת להם לא מאתגרת וכו'.

מספר האזרחים הוותיקים בישראל גדל מאד בשנים האחרונות והצפי הוא שבעשור הבא אחוז האזרחים הוותיקים יעמוד כל  כ- 15% מכלל האוכלוסיה. מתוך 900,000 גימלאים החיים בישראל, כ- 450,000 הם אנשים בשנות השישים והשבעים לחייהם, בעלי השכלה ונסיון חיים עשיר שפרשו לגימלאות כשהם עוד חיוניים וצעירים ברוחם, הם "המבוגרים החדשים" של היום.

ככל שעולה מספר הגימלאים הפנויים כך גדלה האוכלוסייה שיכולים להתנדב.

כיום מגלים יותר ויותר ארגוני מתנדבים את היתרונות הייחודיים של המתנדב המבוגר שמוסיף לארגון נסיון חיים ותרומה רבה. להתנדבות יתרון כפול, היא מעניקה ספוק למתנדב, והארגון זוכה במתנדב בעל יכולות איכותיות.   

אלה הם למעשה גם "שני הכובעים" של ארגון ידיד לחינוך: סיוע למערכת החינוך, משאב אנושי שתורם לסיוע לתלמידים ולחוויית ההצלחה שלהם, ותרומה לאיכות חייהם של המתנדבים בעת הפרישה.

bottom of page